miercuri, 12 iunie 2013

Socată


La noi se bea socata la... halbă.
Nu faceţi prostia să spălaţi florile, pentru că spălaţi tot polenul. Eu nu pun drojdie pentru că ungurului meu nu-i place acidulată. Mi-a spus că se face şi la ei în Ungaria, doar că nu se pune drojdie sau orice altceva ce o ajută să fermenteze, ba mai mult atunci când e fermentată o aruncă. Ei... nouă exact aşa ne place :D













Ingrediente:
- 5 l apă
- 10 flori mari soc
- 500 g zahăr sau miere
- 1 lămâie mare
- opţional puţină drojdie

Paşi:
1. Aveţi nevoie de un borcan transparent de 5 l în care se pun florile de soc pe fund.
2. Se adaugă zahărul, lămâia stoarsă, dar şi coaja tăiată felii.
3. Se adaugă apă până la jumătatea borcanului şi se amestecă zahărul cu o lingură lungă de lemn, după care se adaugă apă până la gura borcanului.
4. Dacă doriţi ca socată să fie carbogazoasă, puneţi şi puţină drojdie, sau nişte firmituri de pâine (cum am auzit).
5. Gura borcanului se leaga cu tifon şi se lasă la un loc cald şi cu soare pentru 2 sau 3 zile.
6. Puteţi să gustaţi socata şi când consideraţi că e suficient maturată, o strecuraţi, o puneţi în sticle de sticlă preferabil şi o puneţi la frigider.
7. Se serveşte rece.

Poftă bună!
Laura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips