marți, 20 august 2013

Ghiveci de legume, de vară

Aceasta e varianta 'estivală' a ghiveciului. Promit că voi face şi varinata de  hibernare, la iarnă. Va fi mai puţin interesantă, cu siguranţă şi va conţine, pe lângă 'legumele de sezon' (cartofi, adică), legume conservate/congelate.


Dar până la iarnă mai este. Eu încă nu am fost în concediu deci nici măcar nu vreau să aud de iarnă.

În ghiveci, eu pun legumele 'în starturi'. Adică nu pun totul a fiert deodată ci pe rând, în funcţie de câtă apă conţin legumele: cele care conţin mai multă apă vor fierbe mai repede, deci le voi pune mai la sfârşit. Excepţie fac cartofii, care fierb relativ repede şi îi pun mai la sfârşit.







Ghiveciul nu e greu de făcut dar pare complicat pentru că sunt multe legume implicate - asta presupune curăţarea şi tăierea lor - şi pentru că durează relativ mult pănă fierb toate legumele. Dar rezultatul merită. Cu prisosinţă!






Ingrediente:
- 2 cepe
- 2 ardei
- 4 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 3 tulpini ţelină
- 1 zuchini
- 1 dovlecel
- 1 vânătă
- 3 roşii
- 4 cartofi
- 300 g fasole verde
- 1 cană orez cu bobul rotund
- sare, peper, boia
- 1 leg pătrunjel
- ulei

Paşii:
1. Se spală şi se curăță legumele. Se taie în bucăți potrivite sau după preferințe.
2. Se căleşte ceapa împreună cu ardeii pentru 5 min.
3. Când acestea s-au înmuiat (nu vrem să le prăjim doar le călim puțin) punem morcovii și rădăcina de pătrunjel, tăiate și 2 lg de apă. Mai călim legumele astfel 5 min și apoi punem fasolea. Punem tot acum condimentele (eu am pus doar boia, sare şi piper) şi apa, cât să acopere legumele.
4. După încă 10 minute punem restul legumelor, mai puțin cartofii și roșiile.
5. Lăsăm să fiarbă 30 de min la foc mediu şi apoi punem roșiile.
6. După încă 10 min punem și cartofii și orezul. Amestecăm bine.
7. Mai lăsăm pe foc 30 min, punem pătrunjelul și stingem apoi focul.

Verdict:
Fooooooarte bun!!!


Poftă bună!
Liana

6 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips