marți, 18 februarie 2014

Tocăniţă de ciuperci cu smântână (ciulama)


























Este prima dată când particip la provocarea secretă, în care trebuie să gătesc o reţetă dintr-un blog ce mi se repartizează, în fiecare lună un blog diferit (astfel ajungând să ne cunoaştem între noi, blogerii culinari). De ce e secretă? Pentru că nimeni nu ştie ce reţete se vor alege (bănuiesc). Blogul ce mi-a fost oferit de Paula, de la EnjoyDessert, se numeşte Reţetele mele dragi, iar reţeta aleasă este ciulama de ciuperci. Gătim şi noi ciulama, aici în Ardeal, însă noi îi zicem tocană sau tocăniţă. Dacă e cu ciuperci, sigur e preferata mea. Am servit-o cu o mămăliguţă caldă, preparată anterior.



1) Se pune ceapa mărunţită pe foc, în ulei sau unt. 2) Se căleşte ceapa. 3) Se adaugă lapte şi smântână. 4) Se amestecă.

1) Se taie ciupercile felii. 2) Se fierb 10 minute, apoi se scurg. 3) Se adaugă peste compoziţia de mai sus. 4) Se amestecă.






























Ingrediente:
- 500 g ciuperci
- 200 ml smântână
- 100 ml lapte
- 2 linguri de făină
- 2 cepe mici
- unt sau ulei (pentru călit ceapa)
- sare, piper

Paşii:
1. Se spală ciupercile. Se taie ciupercile felii, inclusiv picioarele şi se fierb timp de aprox. 10 minute.
2. Se spală ceapa, se decojeşte şi se taie mărunt. Se căleşte ceapa în puţin unt sau ulei.
3. După ce ceapa a devenit translucidă, se adaugă jumătate din lapte şi smântâna. Se amestecă şi se adaugă şi ciupercile fierte, scurse. Se adaugă sare şi piper.
4. Restul de lapte se amestecă cu făina şi se toarnă peste ciupercile de pe foc, până se îngroaşă compoziţia. Se ia de pe foc şi e gata.
5. Se serveşte cu mămăligă.

Verdict: Gustul e puţin diferit de cel al tocanei de ciuperci făcută de mama, dar e bun oricum. Probabil aş pune mai puţină smântână, data viitoare, pentru un gust mai pronunţat al ciupercilor.

Poftă bună!
Laura

8 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips