marți, 22 ianuarie 2013

Supă cremă de cartofi cu usturoi copt


O altă supă de iarnă. Cu cartofi (de două feluri) şi usturoi copt.



Aşa se procedează cu usturoiul
 
Această supă ar putea fi chiar dietetică dacă stau să mă gândesc bine. Dar totuși nu cred că este: ceapă călită, brânză, smântână dulce? Neahhh....   Dar ne putem amăgi cu gândul pentru că nu are carne.





Am folosit însă cartofi de la ţară şi pastă de ardei făcută de mama cu ardei din grădina ei proprie. Brânza folosită este adusă de Laura din Secuime. Este o branză maturată, tare, cu gust similar cu al parmezanului, puţin mai usturoaie. Iar usturoil este din grădina bunicii.
Nu o fi supa dietetică însă are mai puţine 'chimicale' decât o supă făcută cu legume de la supermarket.



Usturoiul copt şi decojit
 
Cu această supă dorim să participăm la provocarea Dulce Românie de pe blogul Andrei. După cum am mai spus în postările trecute, ingredientele sunt mărul și cartoful.







   
Ingrediente (pentru 2 porții mari):
- 2 lg ulei
- 10 cartofi albi, mici (aprox 700 g)
- 1 capăţână usturoi (pt copt)
- 1/4 ţelină
- 1/2 cartof dulce
- 1 ceapă mică
- 1-2 lg făină
- 1/2 cană lapte
- 3-4 lg smântână dulce
- 1 lgţ pastă de ardei de casă
- (opţional) mix de condimente, după preferinţe
- branză rasă
- sare, piper
- pătrunjel, cozi de ceapă verde


Paşii:
1. Se pune usturoiul la copt în felul următor: se taie partea de jos, se toarnă puţin ulei de măsline peste, se aşează pe o folie de aluminiu şi se împachetează. Acesta se va coace la foc mediu 45 de min.
2. Se spală, se curăţă şi se taie legumele cubuleţe. Se taie ceapa nu foarte mărunt.
3. Se căleşte foarte puţin ceapa, aprox un minut, maxim două.
4. Se pune ţelina, se amestecă şi se mai căleşte un minut.
5. Se pun restul legumelor, se amestecă încă un minut apoi se pune apă. Se lasă să fiarbă la foc mic 10 min sau până cartofii încep să se înmoiae dar nu sunt complet fierţi.
6. Se condimentează cu sare şi piper şi se pune o lingură (sau chiar două) de făină.
7. După ce a mai fiert 5 minute se pune mix-ul de condimente (eu aveam condimente pentru paella, aduse din Spania, mi s-a părut că se potrivesc şi nu m-am înşelat), pasta de ardei şi după ce amestecăm din nou, laptele şi eventual smântâna dulce. Se poate renunţa la smantâna dulce, însă mie îmi place mai cremoasă supa.
8. Se decojeşte usturoiul copt. Se pune şi acesta în supă.
9. Se pasează bine supa, eventual cu un mixer de mană. Se pune şi o parte din brânză şi se amestecă din nou. Restul o vom presăra în farfurii, peste supă.
8. Se serveşte cu brânză rasă, crutoane, ceapă verde şi puţin pătrunjel pe deasupa. Eu am avut doar branză şi pătrunjel. Am mai adăugat şi puţin ulei de dovleac.



Poftă bună!
Liana şi Laura

5 comentarii:

  1. Felicitari pentru "geteli " fetelor" !
    Va pup o baimareanca . :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumim frumos! Să ştii că tot timpul m-am întrebat unde o fi 'satul tau din Nord'. Acum ştiu ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place mult usturoiul copt in supe creme. Am si eu o reteta de supa-crema din conopida cu usturoi copt, cu siguranta incerc si varianta cu cartofi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine sună! O să o încerc şi eu varianta cu conopidă. Pentru mine, aceasta a fost prima dată când am folosit usturoiul copt într-o supă dar nu va fi cu siguranţă ultima :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips