vineri, 13 decembrie 2013

Despre făina integrală şi o reţetă de biscuiţi cu seminţe


























Luna aceasta începe povestea ingredientelor, iniţiată de Daiana şi Cosmin de la Simplu şi bun, primul ingredient fiind făina. Probabil despre făina albă de grâu se ştiu mai multe lucruri, de aceea mă voi opri astăzi asupra făinii integrale, care este obţinută prin măcinarea grâului în totalitate. De asemenea, diferenţa dintre făina albă şi cea integrală este şi în privinţa valorlor nutriţionale, dar şi a multor beneficii pentru sănătate. Făina integrală conţine mai multe fibre, ce previn constipaţia,  şi scad coresterolul din sânge. Alte beneficii se referă la reglarea glicemiei (scăderea cu până la 19%), conţinut mare de vitamine (inclusiv B1, B3 şi B5) şi minerale. Făina integrală a fost asociată şi cu scăderea în greutate, datorită fibrelor alimentare ce ajută la accelerarea ratei metabolice. De asemenea a fost demonstrat şi că protejeaza organismul impotriva riscului rezistentei la insulina, dar şi împotriva problemelor cardiovasculare. Acest tip de făină poate scădea riscul diabetului de tip 2, datorită conţinutului de magneziu. Alte efecte benefice includ atenuarea unor boli precum cele de inima, osteoporoza, declinul cognitiv si Alzheimer. Făina integrală este un antioxidant puternic, dar şi un agent anticancerigen. S-a demonstrat ca femeilei  la menopauză care au consumat multe fibre alimentare, inclusiv din faină integrală, au auvt o scădere cu 34% a riscului dezvoltării cancerului de san, faţă de cele care au consumat foarte putine fibre in urma alimentatiei.
Şi ca să vă exemplific, am gătit aceşti biscuiţi iuţi, minunaţi. Am folosit seminţe de susan şi de mac, sare, piper (de la el fiind fost iuţi), unt şi evident făină integrală. M-am inspirat de aici, însă nu mi-au ieşit nici pe departe aşa. Găsiţi mai jos ingredientele şi paşii de urmat pentru această reţetă.



























 

































Ingrediente:
- 250 g făină integrală
- 60 g unt (la temperatura camerei)
- 100 ml apă rece
- 2 linguri de seminţe de mac
- 2 linguri de seminţe de susan
- 1 linguriţă de piper negru
- sare

Paşii:
1. Se amestecă ingredientele uscate: făina, seminţele, piperul şi sarea.
2. Untul, după ce a stat la temperatura camerei mai mult timp, se adaugă peste ingredientele uscate şi cu ajutorul vârfurilor degetelor se amestecă până rezultă o compoziţie ca şi firmiturile. 
3. Se adaugă 100 ml apă rece şi se frământă aluatul, până devine tare, iar dacă mai e nevoie se mai adaugă apă. Se pune în frigider pentru o jumătate de oră.
4. Apoi cu ajutorul sucitorului se întinde aluatul cât mai subţire şi se taie cu cuţitul sau altă unealtă de tăiat. 
5. Se coc la cuptorul preîncălzit până se rumenesc.

Verdict: Foarte buni de ademenit musafirii :D

Poftă bună!
Laura

5 comentarii:

  1. am vazut ca in reteta originala era si o lingurita praf de copt. Se pune?
    luminita Neacsu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am pus si au iesit buni. Puteti pune si praf de copt, atunci vor fi si mai crocanti, chiar tari.

      Ștergere
  2. Multumesc de promtitudine! Sambata ii incerc.
    Luminita Neacsu

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips