marți, 21 ianuarie 2014

Tort cu nucă


Veţi rămâne uimiţi, dar ungurul meu ştie să prepare şi torturi, nu doar gulyas şi tocăniţe. Bine, este şi primul şi ultimul desert pe care l-a făcut, cel puţin din câte îmi amintesc eu şi asta pentru că este tortul lui preferat. Adoră nuca, prăjiturile cu nucă, fursecurile, mancarurile de orice fel care au nucă. Mie, evident, nu-mi place nuca, sau dacă s-ar putea măcar să nu o simt în mâncare. Mi se pare grea la stomac, prea săţioasă şi prea grasă (aici sunt excesiv de sinceră, nu mă luaţi în seamă). Dar oricum, astăzi nu este despre mine, este despre iubitorii de nucă. Încercaţi reţeta aceasta ungurească şi sunt convisă c-o să vă placă.































Ingrediente:
Pentru aluat
- 4 ouă
- 200 g zahăr pudră
- 100 g făină integrală
- 1/8 l lapte
- 1/2 praf de copt
- 100 g nucă măcinată

Pentru cremă
- 250 ml lapte
- 30 g făină integrală
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 ou
- 180 g unt
- 180 g zahăr pudră


Paşii:
1. Prepararea blatului: patru gălbenuşurile se amestecă cu zahărul pudră. Se adaugă făina, lapte şi praful de copt şi se amestecă bine. Patru albuşuri se bat spumă şi se pun puţin câte puţin în compoziţia de mai sus, dar se amestecă cu grijă pentru a nu strica spuma de albuşuri. Apoi se adaugă nuca şi se amtestecă, la fel. Acest aluat se pune într-o tava unsă cu unt şi presărată cu făină (sau cu hârtie de copt), si se dă la cuptor, la foc mic, până se rumeneşte.
2. Prepararea cremei: laptele, făina, zahărul vanilat si un gălbenuş se amestecă, la bain marie, până ce amestecul devine cremos, apoi se lasă la răcit şi se mai amestecă din cand in cand. Untul (la temperatura camerei) si zaharul vanilat se amesteca bine, iar dupa ce s-a răcit crema se adaugă untul peste cremă. Se adaugă şi albuşul bătut şi se amestecă.
3. După ce se răceşte blatul se taie în două şi se pune crema, atât înăuntru, cât şi pe deasupra şi pe părţile laterale. Se presară nucă măcinată, pe deasupra şi se ornează cu bucăţi de nucă sau cum doriţi.

Verdict: Un tort pentru iubitorii de nucă.

Poftă bună!
Laura

9 comentarii:

  1. Ai zis tort cu nuca???E grozav si imi place la nebunie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca e tort cu nuca nu are cum sa nu fie grozav de bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt si unguroaica si imi place si nuca si imi place si sa fac deserturi cu nuca :))). Bun tort!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca-ti place. O sa-i trimit felicitarile lui Erik :)

      Ștergere
  4. Arată fantastic! Este foarte-foarte dulce? Sunt în cautarea unui tort bun dar nu foarte dulce, insa imi place cum arata asta cu nucă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este foarte dulce. Dar crema de unt cu nuca il face foarte satios. Nu am putut manca mai mult de o felie. Si da, mi-a placut si mie :)

      Ștergere
  5. Frumos tortul asta! Eu iubesc nuca deci clar e un tort pentru mine. Iar nuca, ce pot eu sa-ti spun despre ea e ca nu ingrasa (oricat ar fi de uleioasa) daca e mancata in catitati normale :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips