joi, 17 iulie 2014

Palóc Gulyás la ceaun


Palóc Gulyás este o supă ungurească care se prepară de multe ori cu carne de miel, dar poate fi şi altfel de carne, fasole verde şi cartofi. De asemenea, acestui gulyas i se adaugă şi smântână, spre deosebire de gulyas-ul traditional. 

Palóc vine de la regiunea Palóc din nordul Ungariei, iar pentru prima dată cuvântul Palóc apare în 1784. Potrivit legendei, această supă a fost creată de János Gundel pentru scriitorul
Kálmán Mikszáth care a realizat o carte despre oamenii din această regiune.Deşi supa mea nu arată grozav, vă asigur că a fost delicioasă şi vă invit şi pe voi să încercaţi această mâncare ungurească savuroasă.Călirea slăninuţei şi a cepei

Adăugarea legumelor şi călirea lor

Adăugarea cărnii

Adăugarea apei

După ce au fost adăugaţi şi cartofii şi fasolea, se adaugă smântâna la sfârşit

Poftă bună!

Ingrediente (5 persoane cel puţin):
- 100 g slănină
- 1 kg ceafă de porc
- 500 g fasole verde
- 3- 4 cepe
- usturoi
- 4, 5 cartofi
- 3 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- foaie de dafin
- sare
- chimen
- boia (multă!)
- 2 linguri făină
- 200 g smântână
- puţin ulei

Paşii:
1. Tăiaţi slăninuţa în bucăţele mici. Curăţaţi şi tăiaţi ceapa, cartofii, morcovii şi pătrunjelul. Spălaţi şi tăiaţi carnea în bucăţele 2x2 cm sau mai mici, în funcţie de cum vă place.
2. Se pune puţin ulei pe fundul ceaunului, se adaugă chimen şi slăninuţa şi se amestecă, astfel încât aceasta să se prăjească pe toate părţile.
3. Ulterior se adaugă în ceaun ceapa, care se prăjeşte până devine translucidă. Se adaugă apoi usturoiul, morcovii  şi pătrunjelul, toate mărunţite. Amestecaţi.
4. Când rădăcinoasele s-au călit puţin, se pune carnea, care se amestecă şi se lasă până devine albă. Apoi se pune boia multă (câteva linguri) si apă, atât cât să acopere totul. 
5. Când carnea e aproape făcută, se adaugă cartofii si fasolea.  
6. Când toate legumele şi carnea sunt fierte, se ia ceaunul de pe foc. Se amestecă făina cu smântâna şi un polonic, sau două de supă şi se toarnă înapoi în gulyas.
7. Noi am servit acest gulyas cu ceapă verde, proaspăt culeasă din grădină şi cu ardei iute murat.

Verdict: Mult mai bun decât arată.

Poftă bună! 
Laura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips