Altă reţetă dulce din copilăria noastră. Aşa se fac papanaşii în Ardeal şi sincer, am aflat de papanaşii prăjiţi după 20 de ani, spre ruşinea mea :P
Varianta aceasta este mult mai sănătoasă şi poate chiar mai gustoasă (ei, aici sunt subiectivă).
Am ales reţeta de pe blog culinar, iar modificările sunt un ou în plus (pentru a se lega mai bine biluţele) şi 2 linguri de zahăr în minus (pentu a nu deveni cât casa :D ). Nu am pus arome în apă şi nu am făcut un sos pentru papanaşi, pentru că mama mea nu făcea şi vroiam exact gustul copilăriei mele transilvănene.
De ce aveţi nevoie |
Se toarnă grisul peste ouă |
Se adaugă brânza de vaci |
Se fac biluţe din amestec |
Pesmetul trebuie doar puţin rumenit |
Papanaşi rostogoliţi prin pesmet |
Încercăm unul pentru a nu otrăvi pe cineva :D |
Sunt pufoşi :) |
Şi întotdeauna prea puţini |
Ingrediente:
- 500 g brânză de vaci
- 8 lg de griş
- 2 lg de zahăr
- 3 ouă
- 1 cană pesmet
- 2 lg ulei
Paşi:
1. Se pune o oală cu apă la fiert, pe foc evident.
2. Se pregăteşte pesmetul astfel: într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei şi se pune pe foc, iar când acesta e încins se adaugă pesmetul, amestecând încontinuu. După ce s-a rumenit puţin pesmetul, se ia tigaia de pe foc şi se pune deoparte.
3. Se amestecă brânza de vaci cu ouăle, grisul şi zahărul.
4. Din acest material se formează biluţe, care se aşează pe o tavă.
5. Când apa fierbe se pun biluţele de papanaşi în apă şi se ţin până se ridică la suprafaţă. Pentru a fi siguri că s-au fiert bine le mai puteţi lasa câteva minute (nu există riscul de a se desface ca la gomboţii cu prune).
6. Se scot papanaşii din apă cu o paletă şi se învârt prin pesmet, pe toate părţile, până ce există pesmet pe toată suprafaţa papanaşului.
Observaţie: Se pot servi cu diferite sosuri sau dulceţuri. Noi i-am servit simplu, fără nimic, chiar şi fără zahăr.
Verdict: Buni, pufoşi, se topesc în gură.
Poftă bună!
Laura
Aham, da-da, astia-s papanasii! De fiecare data cand fac ma mir cum pot sa fie asa de buni - o chestie (adica un preparat cum se spune mai nou in blogosfera) asa de simpla, din ingrediente asa de putine si banale. Eu pun si zahar in pesmet, si putin iaurt gras deasupra lor (in loc de smantana).
RăspundețiȘtergereCu zahar in pesmet ii mancam si eu cand eram mica, dar am zis sa imputinez cat pot cantitatea de zahar, ca oricum fac prea multe prajituri :P
ȘtergereNu am făcut niciodată, dar mă bate un gând. Parte proastă e că nu știu cu ce să înlocuiesc brânza de vaci că de ricotta m-am cam săturat :).
RăspundețiȘtergereDraga Alina
ȘtergereIti ofer o solutie: fa brinza de vaci.
Adaugi pastile da calciu lactic in laptele proaspat fiert si imediat se separa brinza. Scurgi zerul si pui intr-o sita sa se scurga putin.
Si gata.
:)
P.S. 4 pastile/kg lapte
Interesant, dar destul de complicat... Eu inca nu am ajuns la nivelul acela :P
ȘtergereNu stiam reteta!Cu siguranta o sa o probez!
RăspundețiȘtergereSper sa-ti placa! Gustul e total diferit papanasilor moldovenesti (prajiti).
ȘtergereBuni in ambele variante!!
RăspundețiȘtergereSi mie imi plac ambele variante. Depinde de moment...
ȘtergereLa fel ii pregatesc si eu pentru copii...si tare le plac !!!
RăspundețiȘtergereCe bine ca si mamicile din ziua de azi gatesc asa :)
ȘtergereSunt o nebunie papanasii astia. Am facut si eu de curand ca nu mai mancasem din copilarie! Buni tare!
RăspundețiȘtergereDa, da, asa si eu :)
ȘtergereNo,musai sa incerc si eu varianta asta. Mama ne facea (si inca ne face,gombot cu prune),dar si astia arata tare bine!
RăspundețiȘtergereArata cam la fel, dar compozitia e total alta.
ȘtergereChiar asa și arata, pufoși și buni!
RăspundețiȘtergereAm încercat și eu sa fac și s-au destrămat in apa ! 😢Care este motivul ?
RăspundețiȘtergere