luni, 21 ianuarie 2013

Cartofi Anna (Pommes Anna)


Luna aceasta în cadrul proiectului "Dulce Românie", am fost provocate de Andra să gătim o reţetă care să conţină cartofi. M-am oprit asupra unei reţete franţuzeşti "Pommes Anna". Reţeta e de pe vremea lui Napoleon al III-lea şi a fost denumită astfel după una din cocotele acelor vremuri, Anna Deslions, Anna Judic sau Anna Untel, existând o contradicţie în acest sens.

Primul strat
 Este o reţetă simplă, ce nu necesită multe ingrediente, însă e nevoie de multă răbdare şi dedicare. Secretul ei constă în prezentare şi în folosirea cartofilor tăiaţi foarte subţiri. Este foarte important primul strat, deoarece atunci cand mâncarea se întoarce la sfârşit, acesta va fi deasupra. Arată mult mai bine dacă se găteşte într-o tavă sau orice alt vas rotund.

Următoarele straturi
   
Şi pentru că mi s-a părut prea fadă reţeta, am adăugat de la mine...usturoi, dar am uitat să pun sare şi piper.După ce am întors vasul de Jena pe o farfurie, am presărat pe deasupra usturoi verde din propriul meu ghiveci din bucătărie. Rezultatul, o delicioasă floare de carofi, poate fi mâncat ca atare sau poate fi folosit ca şi garnitură.Ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 100 g unt
- 4, 5 căţei de usturoi (opţional)
- sare şi piper (musai)

Paşii:
1. Se preîncălzeşte cuptorul la 180 grade C.
2. Se taie cartofii în rondele cât mai subţiri.
3. Se unge cu unt, fundul unui vas, de preferinţă rotund.
4. Se aranjează primul strat de cartofi în forma de floare, pe fundul vasului, având în minte că primul strat contea cel mai mult la sfârşit. Se pune unt din loc în loc.
5. Se aşează toţi cartofii în vas, un strat de cartofi, unul de unt şi se presară sare, piper şi usturoi dacă doreşti.
6. Se pune vasul în cuptor pentru aproximativ o oră, până se rumenesc cartofii.

Poftă bună!
Laura

4 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips