marți, 2 iulie 2013

Tocăniţă de cartofi

Aceasta este o altă reţetă gătită de ungurul meu şi care noi o numeam gulaş. Ulterior am aflat că defapt gulyas-ul unguresc este altceva şi nu o tocăniţă de cartofi. Aceasta e varianta făcută în casă a tocăniţei de cartofi la ceaun pe care ungurul meu a gătit-o acum câteva săptămâni. E defapt varianta clasică ce conţine cârnaţi cabanos.











Ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 2 fire cabanos 
- 2 cepe mare
- 2 lg boia dulce
- 1/2 lgţ piper
- 1 lg chimen
- 3 lg ulei
- pătrunjel
- sare

Paşi:
1. Se curăţă cartofii de coajă şi se taie cuburi. 
2. Ceapa se toacă mărunt. 
3. Cabanosul se taie rondele.
4. Ceapa se căleşte în uleiul încins. Se adauga chimenul, boiaua, sarea si piperul, se amesteca rapid si se pun cartofii şi cabanosul peste. 
5. Se adaugă apă cât să acopere cartofii. Se fierbe totul cam 30 de minute, până sunt gata cartofii.
6. Se adaugă petrunjel.

Verdict: Este mai bună după câteva ore, chiar a doua zi, când aromele se îmbină mai bine.

Poftă bună!
Laura

13 comentarii:

  1. Imi place mult tocanita ta, vin la masa ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Fara sa fie un preparat spectaculos este totusi micarea care imi place cel mai mult.
    Daca are si ceva sos, e nebunie.
    Bravo!
    M-ai nimerit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur! Nu ma asteptam ca in iulie sa placa asa ceva. Dar mai trebuie sa mancam si consistent :)

      Ștergere
  3. Laura, tocmai ce m-am intors din patria gulasului, incantata de aceasta mancarica gatita exact asa ca la mama ei si abia asteptam sa-i pregatesc si eu sotului o astfel de tocanita.Ce am mancat acolo semana perfect cu ceea ce ne-ai prezentat tu, aici, parca ii simt si mirosul! O voi face exact dupa reteta ta si am sa-ti dau de veste. Ma bucur ca te-am intalnit in blogosfera!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud asta! Si eu am fost placut impresionata cand am gasit "cufarul cu bucurii" ;)

      Ștergere
  4. Cabanosul este ceva mai modern, nu prea semana a taranesc. In loc de cabanos eu recomand piept de porc proaspat sau afumat , falii de slanina taraneasca de pe burta porcului , asemanatoare cu pancetta italiana,si felii groase can de 1 cm de carnat de casa.Cand se caleste ceapa eu mai pun si ardei gras rosu, sau kapia , sau gogosar rosu.Pentru culoare se poate combina ardei rosu cu verde si portocaliu.Toate taiate cubulete sau julien dupa gustul fiacaruia. Fara stirea nevestei mai arunc si cate un ardei iute indiferent de culoare tocat marunt.Condimentez cu sare , piper, daca am alb, daca nu negru, si evential un varf de lingurita de cury.Antemargator 50-100 ml. de palinca dupa cum duce fiecare si in ariegarda un vin alb sec sau o bere tare de preferinta bruna.Feritiva de radler care este plina de euri , aromele si aciditatea fiind date de produse sintetice.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips