luni, 26 noiembrie 2012

Clasica ciorba de fasole cu ciolan

Medicul meu de familie nu ar fi fericit sa vada atata grasime.



A venit iarna prin Ardeal şi odată cu ea  şi poftele pentru mâncare grasă şi săţioasă. Una din clasicele ciorbe de iarnă în bucătaria bunicii noastre este ciorba de fasole.
Am reprodus-o şi eu, într-o variantă mai usoară, ce-i drept (fără rîntaş, îngroşală sau legume călite în ulei) şi a ieşit... doar ok. Şi ştiţi de ce? Pentru că am folosit un ciolan "afumat" cu spray-ul. Nu am mai folosit aşa ceva niciodată şi mă gândeam ca o fi ok şi ăsta. Oricum, numai aşa ceva am găsit la supermarket.

Am pus ciolanul în apă cu 3 foi de dafin, câteva fire de cimbru şi nişte piper.

 După ce a fiert vreo 30 de minute am pus şi fasolea, spălată şi înmuiată peste noapte.



Am tăiat legumele: vreo 2 morcovi, un sfert de telină, 2 ardei roşii, o bucată de praz, în loc de ceapă. Le-am taiat cum îmi place mie mai mult, în bucăţele mai mici. Le-am pus în oală după ce a mai fiert puţin supa.

Legumele aranjate frumos. Obsesiv-compulsiva? Cine?? Eu??



Când şi legumele au fost fierte, am pus roşiile şi câteva cozi de praz.

Boiaua şi vegeta de casă, din borcan, facută de mama, le-am adăugat chiar la sfârşit. A mai dat supa un clocot şi asta a fost tot.


Ingrediente:
- 500 gr fasole
- 500 gr ciloan afumat (nu din acela dat cu baiţ)
- 2 morcovi mari
- 1 buc ţelină (cam jumătate de ţelină mică)
- 2 ardei roşii/gogoşari
- 2 roşii
- 2 cepe medii / jumătate tulpină de praz
- 1 lgţ boia
- 2 lgţ vegeta de casă (la borcan)
- cateva fire cimbru
- 1 lgţ piper boabe
- cateva foi dafin
- pătrunjel tocat

Paşii:
1. Se pune fasolea la înmuiat în apă înainte cu o seară (sau cel putin cu vreo 5 ore)
 iar ciolanul se pune la desărat tot aşa (dacă e sărat tare, bineînţeles).
2. Cînd sunteţi pregătiţi să începeţi supa, puneţi ciolanul, cimbrul, piperul şi
foile de dafin într-o oală mare. Pe foc. Cu apă.
3. Se pune şi fasolea după vreo jumătate de oră - eu nu am făcut aşa şi reyultatul a fost că pe când era deja fiartă fasolea, carnea nu era.
4. După încă vreo oră, puneţi morcovii, ardeiul, ceapa şi telina, tăiate cum vreţi.
Eu prefer să pun legumele mai târziu şi să nu le călesc pentru a păstra cât mai mult din vitaminele lor căci supa asta ştim cu toţii că nu este chiar dietetică.
5. Când e fiartă carnea, se desface de pe os, în bucaţele potrivite, cât să nu se înece familia.
Se pun bucăţile de carne înapoi în supă.
6. În momentul ăsta ar trebui să fie fierte cam toate legumele şi se pot pune roşiile şi eventual câteva cozi de praz tocate.
7. Se lasă să fiarbă încă 5 minute după care se pune vegeta "naturală", boiaua, piper măcinat şi sare (numai şi numai dacă este cazul căci ciolanul e sărat chiar şi dacă  a fost pus la  desărat, plus ca şi vegeta de casa de obicei e foarte sarată). Se mai fierbe cam 5 minute şi apoi se stinge focul.
8. Dupa ce s-a mai răcit supa (cam jumătate de oră), se pune pătrunjelul tocat şi se mai pune capacul încă vreo 10 minute. Motivul pentru care se pune mai târyiu pătrunjelul este ca să nu omorâm de tot vitamina C din patrunjel. Asta îmi place mie să cred, în orice caz.
9. Se serveşte cu smântână sau fără. Şi eventual cu ardei iute pentru cei curajoşi.

Observaţii:
- Depinde de carne, dar dacă e o carne matură (prea sărată, veche etc) trebuie fiartă separat vreo 30 de minute şi abia apoi pusă fasolea.
- În timp ce firbe carnea şi fasolea (sau numai carnea) trebuie adunată grăsimea de la suprafaţă. Nu are rost să rămână în supă, nu schimbă neapărat în bine gustul dar schimbă rezultatele analizelor medicale.
- Dacă nu a fost "culeasă" grasimea de pe supă în timpul fierberii se poate alege şi a doua zi, după ce a stat in frigider că se aduna frumos deasupra.
- Sau, un truc învăţat de la americani (netestat încă): se puneun cub de gheată (un cub al naibii de mare ar trebui să fie ca să colecteze atâta amar de grasime) în supă şi grăsimea se va ataşa de el şi o puteţi apoi pescui mai usor. 

Verdict:
Prea grasă; eu, din păcate, am folosit o bucată de carne "afumată" cu baiţ, care bucată nici măcar nu era ciolan. După spălare a cam dispărut gustul de afumatură şi a rămas doar foarte sărat (şi nu, nu l-am mai desărat că mi-era frică că dispare de tot gustul de afumat); ca să nu mai spun că avea multă slănină ciolanul şi că nu am luat grăsimea de pe supă cum am scris că trebuie luată (de lene).

Ce aş schimba:
Simplu, aş folosi ciolan real, afumat încet la fum cald, obţinut prefrabil din lemn de fag şi prun... dar deja aberez. Şi aş colecta grăsimea de pe supă. Ar trebui să trec şi asta la rezoluţiile pentru 2013: culesul grăsimii inutile de pe supe.


Poftă bună!
Liana

3 comentarii:

  1. Liana, mi-ai facut o pofta nebuna de o supa de fasole cu afumatura. Nutritionista mea o sa se simta tradata :)

    RăspundețiȘtergere
  2. preferata mea si a sotului meu!! arata delicios :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim, Ioana! Acum mi s-a făcut și mie poftă că nu am mai făcut de atunci :))

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips