marți, 25 iunie 2013

Kanelbullar sau rulouri suedeze cu scorţişoară
























Kanelbullar sau rulourile suedeze cu scorţişoară sunt nişte melcişori făcuţi din aluat cu drojdie, cu gust de cardamon şi scorţişoară, cel de-al doilea condiment fiind predominant. Reţeta originală conţine zahăr perlat pe deasupra, dar din raţiuni foarte obiective l-am înlăturat. 

Am dat peste reţeta aceasta căutând cuibul de viespe al copilăriei noastre şi mi-a plăcut aşa de mult cum arată, încât mi-am propus să încerc această reţetă pentru prima dată. Va urma şi cuibul de viespe cândva... când mă hotărăsc să mai aprind focul la cuptor, pentru că deocamdată, cu temperaturile care sunt, nu mai am curajul. Reţeta aceasta o împachetăm frumos şi o trimitem Simonei, pentru provocarea "Dulce Românie".

Cele trei faze ale aluatului










Unt, scoţişoară şi zahăr





































































































Ingrediente:
Pentru aluat:
- 750 g făină
- 400 ml lapte
- 25 g drojdie
- 110 g unt
- 2 lg de zahăr
- 1 ou
- 1 lgţ de cardamon
- sare
Pentru umplutură:
- 80 g zahăr
- 110 g unt
- 2-3 lg de scorţişoară

Paşi:
1. Se topeşte untul, la foc mic, apoi se adaugă laptele.
2. Când această compoziţie este caldă, se ia de pe foc şi se adaugă drojdia, sare şi 2 linguri de zahăr. 
3. Încet, se încorporează făina, se pune tot câte o lingură. S-ar putea să ai nevoie de mai multă sau mai puţină făină pentru a obţine consistenţa dorită. Se adaugă şi cardamonul.
4. Când aluatul nu se mai prinde de degete, se scoate pe o planşetă de lemn şi se frământa cu mâna pentru câteva minute.
5. Apoi se pune aluatul într-un castron, se presară făină pe deasupra şi se acoperă cu un prosop de bucătărie. Se lasă astfel la dospit într-un loc călduţ, cam 45 de minute - 1 oră.
6. În timp ce aluatul dospeşte, se prepară umplutura: se amestecă zahărul cu untul (lăsat la temperatura camerei cam 1 oră) şi scorţişoara.
7. După ce aluatul a crescut, se ia o jumătate şi se întinde cu sucitorul până ajunge la grosimea de aproximativ o jumătate de centimetru şi se pune jumătate din umplutura cu scorţişoară.
8. Se rulează şi se taie în bucăţi (cam 1 cm grosime). Se pun în hărtie de copt şi se dau pe deasupra cu ou bătut. Eu le-am pus în hârtie de brioşe, pentru că atunci neavând loc pe orizontală au crescut pe verticală.
9. Se repetă procesul cu a doua jumătate de aluat.
10. Se coc la cuptor până se rumenesc.
11. Se servesc cu cafea sau ceai.

Verdict: Nesperat de bune, deşi cred ca am cam exagerat cu scorţişoara. Am pus mult mai multă decât în reţetă şi gustul a fost foarte puternic. Ceilalţi nu au avut nimic de comentat în acest sens.


Sursa

Poftă bună!
Laura

11 comentarii:

  1. De cand tot spunem si noi ca facem rulourile astea ca tare bine mai arata!! Ne place f mult scortisoara in deserturi si nu pot fi decat delicioase:) te pupam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si sunt si bune, asa ca merita de 2 ori sa fie gatite :) Va pup si eu

      Ștergere
  2. Mmm pana la mine a ajuns mirosul lor. Delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  3. Irezistibile!
    Aratoase si gustoase de numa, numa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca sunt to die for... Arata delicios!

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi imaginez cam cum mirosea in casa... :) Neaparat trebuie sa le fac si eu!
    Pupici si multumesc ca mi le-ati trimis la provocare!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips