luni, 22 iulie 2013

Prăjitură cu vișine



E vară, e soare și ce e e mai potrivit decât o prăjitură cu fructe de sezon acum? Ne-am gândit să vă prezentăm două variante: una cu vișine, pregătită de mine și una cu cireșe, pregătită de Laura (mâine).

E o păjitură ușor de făcut și relativ rapidă. Ce mă sperie pe mine e cantitatea de ouă. Nu știu de ce dar mă îngrozesc prăjiturile care necesită mai mult de 3 ouă. În mintea mea, e ca și cum aș mânca o papară dulce.


Dar să trecem peste ciudățeniile mele și să revenim la prăjitură, care e ieșit destul de reușită. Vedeți mai sus toți pașii. Ce mai grea parte mi s-a părut amestecarea gălbenușurilor în albușurile bătute spumă. Mi-a cam dezumflat amestecul/aluatul chestia asta. Nororc că am pus destul praf de copt (o altă chestie care nu-mi place) și prăjitura a ieșit pufoasă.





Ingrediente:
- 4 ouă
- 300 g făină
- 200 g zahăr
- 1 lg melasă
- esență de migdale și de vanilie (câte o lgț)
- 1/2 praf de copt
- 70 g unt
- 50 ml ulei/lapte
- 1 vf de cuțit sare
- 500 g vișine

Pașii:
1. Se scot sâmburii din vișine și se pun apoi la scurs, într-o strecurătoare.
2. Se separă albușurile de gălbenușuri.
3. Se bat bine albușurile până spuma devine tare.
4. Treptat se pune zahărul peste albușuri și se amestecă în continuare. Se pune și melasa.
5. Separat, se amestecă gălbenușurile cu untul topit și răcit și cu uleiul. Se pun esențele.
6.  Adăugăm treptat amestecul de gălbenușuri peste cel de albușuri, amestecând.
7. Adăugăm făina amestecată cu praful de copt și cernută. Se amestecă prin falduri mari, de câteva ori, până obținem o compoziție omognă.
8 Se pune compoziția într-o tavă tapetată cu hâtie de copt.
9. Se dă la cuptor pentru 40-45 de min.

Verdict:
Mie nu mi-a venit să cred cât a ieșit de bună și de pufoasă. Mă gândeam, după cum mă știu pe mine, că asta va fi doar un alt dezastru în bucătărie. Ori are gust bun și arată ca și cum ar fi stat cineva pe ea ori arată prezentabil dar nu pot să o folosesc decât pentru amenințări ('Vezi că îți mai fac prăjitură din aia, știi tu de care, dacă nu mergem azi în oraș!'). Dar asta a fost chiar reușită.

Surse de inspirație:
Am combinat mai multe rețete: de le Amaliade la d-na Lia și de la Teo.


Poftă bună!
Liana

17 comentarii:

  1. Ador orice dulcegarie cu visine !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu, din păcate nu prea ştiu face alte dulciuri cu vişine dar mă bucur că prăjitura asta îmi iese binişor ;)

      Ștergere
  2. super...atat ca prezentare cat si ca reusita! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce pufosenie...si cu visine !!!
    Minunat,

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata tare bine, pufoasa si rumenita ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Intrebare: Unde gasesc melasa? Sunt Americanca mutata in Romania, si am multe retete cu zahar brun, ce la noi inseamna zahar pregatit cu melasa. Am cautat in toate magazinele dar nu am gasit melasa! Nu caut unde trebuie, sau Banatenii chiar nu stiu de melasa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am găsit melasă la Auchan, acum vreun an. Dar cred că acum este la orice supermarket, cel puţin în Cluj.

      Ștergere
    2. Aha, la Auchan nu am fost. Mersi!

      Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips