Pentru această tartă trebuie să vă spun că Liana, de la Caiet cu reţete, a fost de vină. Mi-a plăcut aşa de mult cum arăta tarta ei cu roşii coapte, încât mi-am spus că e musai să o încerc şi eu. Bineînţeles că am mai schimbat reţeta pe ici, pe colo, de fapt mai mult...lucrul comun cu reţeta Lianei fiind doar roşiile în aluat. Dar mai bine să vă descriu cum am procedat. Înafară de unt şi telemea, toate ingredientele au fost bio, din familie, ceapa, usturoiul şi roşiile din grădina mea, ouăle de la bunica, iar făina de la mama.
Ingrediente:
Pentru aluat
- 200 g făină
- 100 g unt la temperatura camerei
- 1 lingură de smântână
- 1 ou
- condimente (busuioc, maghiran, oregano, cimbru, rozmarin si patrunjel)
- sare
Pentru umplutură
- 800 g roşii
- 2 cepe
- 200-300 g brânză telemea
- 3 căţei de usturoi
- rozmarin
- puţin ulei
Paşi:
1. Se face un aluat din făină, unt, smântână, oul bătut, condimente (eu am pus busuioc şi rozmarin) şi sare. Se pune în frigider pentru minim 30 de minute.
2. Ceapa se taie solzişori şi se căleşte.
3. Roşiile se taie rondele cam de jumătate de cm. În reţeta Lianei roşiile erau copate la cuptor înainte de a fi puse în tartă. Eu am sărit peste acest pas.
4. Se scoate aluatul din frigider şi se întinde cu sucitorul o foaie subţire de o jumătate de cm. Se aluatul pune într-o tavă (unsă cu unt şi dată cu pesmet sau făină), astfel încât să fie cam cu 3-4 cm peste bordura tăvii.
5. Peste aluat se pune ceapa călită, apoi un rând de roşii, unul de telemea şi încă unul de roşii. Usturoiul tăiat bucăţele, se inserează printre celelalte ingrediente. Se condimentează.
6. Se coace la cuptorul preîncălzit cam 25-30 de minute, până se rumeneşte aluatul.
Verdict: O tartă foarte bună şi aromată. O idee bună pentru cină.
Poftă bună!
Laura
Mai este? :)) vreu si eu!
RăspundețiȘtergereNu mai este :( Am dat-o gata intr-o seara.
ȘtergereMa bucur ca ti-a placut ideea si tarta :)
RăspundețiȘtergereDa, multumesc!
ȘtergereSi-am uitat sa zic - faina de la mama? si eu vreau :)) ! imi place ca ati facut tarta din atatea ingrediente productie proprie - la anu' incerc si eu ceva de genul asta :)
RăspundețiȘtergereDa, mama are faina proprie, din grau pe care ea il duce la moara :) Nu mai cumpar faina de mult timp.
ȘtergereEi da, asta e tare buna, ma face sa ma gandesc la vara!
RăspundețiȘtergereMacar asa ne mai gandim la vacante :P
Ștergerepfiu da ce bine arata....imi place!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc!
ȘtergereEu nu prea mai am nici o tragere in ultima vreme sa bucataresc si sa postez , insa tu , esti o harnicuta !!! Bravoo!!
RăspundețiȘtergereMersi! Poate trebuie doar sa treaca un timp sa-ti vina iar pofta de gatit ;)
ȘtergereAm si eu o intrebare mai "tehnica": cum servesti tarta asta, sau, mai exact, cum o portionezi?
RăspundețiȘtergere