Hmmm, cred că multă lume se întreabă ce este amaranth-ul şi la ce se foloseşte. Ei bine, este o 'cereală' la modul generic (din câte înţeleg eu este greu de încadrat într-o specie dar este folosit ca o cereală) şi eu, personal îl mănânc doar în salate. Dar se poate folosi în multe alte feluri de mâncare: supe, deserturi şi poate înlocui orezul, quinoa, cuşcuş-ul sau alte cereale. Cred că am repetat cam mult cuvântul 'cereale' (aşa că îl mai repet odată :)))
Amaranthul se fierbe relativ repede, cam 10 minute. Legumele au durat ceva mai mult: cam o oră. În loc de valeriană puteţi folosi spanac sau frunze de salată.
Ingrediente:
Pentru legumele copate:
- 1 ceapă roşie de apă
- 3 morcovi
- 500 g topinambur
- 1 păstârnac
- sare şi ulei de măsline
Pentru salată:
- 1 cană amaranth fiert
- ulei de măsline
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 1 lgţ agave
- 1 lgţ muştar Dijon
- sare, piper
- pătrunjel tocat
Paşii:
1. Se fierbe amaranth-ul (la 1 parte amaranth se pun 3 părţi de apă).
2. Se spală şi se taie cubuleţe legumele. Se amestecă cu uleiul şi sarea.
3. Se aşează într-o tavă încăpătoare, într-un singur strat şi se dau la cuptor pentru 1h.
4. Se prepară între timp vinegreta, amestecând uleiul cu zema de lămâie, sarea, piperul, muştarul şi siropul de agave.
5. Cănd legumele sunt gata, se asamblează salata: se aşează valeriana spălată, apoi legumele şi se toarnă vinegreta peste salată. Opţional, se presară pătrunjel tocat.
Verdict:
O salată destul de săţioasă şi totuşi uşoară. Legumele au un gust dulceag (ceea ce mie îmi place) iar amaranthul un gust pământiu. Per ansamblu, gustul e mai neobişnuit dar mie mi-a plăcut.
Poftă bună!
Liana
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu