Începe sezonul de gătit afară! Deşi "gulyas unguresc" e pleonasm, am ales totuşi să descriu astfel această mâncare. Nu pentru că oamenii nu ar ştii, în general, de unde este această mâncare, ci mai mult pentru sublinia această origine şi a le mulţumi maghiarilor că gătesc aşa de bine. Tot aşa şi ungurul meu, într-o zi cu soare, la cererea expresă a prietenilor, a pregătit un gulyas pe cinste, pentru a nu ştiu câta oară. Trebuie să recunosc că ni s-a cam "acrit" de gulyas, pentru că oriunde mergem toţi îi cer lui Erik să gătească gulyas, care (atenţie!) nu e tocăniţă de cartofi (cum se crede în Ardeal), ci un fel de supă de vită, dacă folosiţi carne de porc atunci e deja altceva.
Cantităţile de mai jos sunt pentru câţiva prieteni, acum depinde cât sunt de fomişti prietenii voştri; ai noştri (vreo 10) au mâncat 2 zile din gulyas.
Se prăjeşte slănina şi se adaugă ceapa |
Ceapa se căleşte |
Se adaugă condimente (chimen, boia, piper) şi apă |
Se adaugă carnea, care se lasă la fiert pentru mai mult timp |
Se adaugă cartofii şi morcovii |
Se pune şi usturoi |
Ingrediente:
- 50 de g slănină
- 2, 3 linguri ulei
- 3, 4 cepe
- 1+1/2 kg carne de vită
- câţiva morcovi
- câţiva cartofi
- 3 linguri boia dulce
- boia iute
- piper
- 1 lingură chimen
- pătrunjel
Paşii:
1. Slănina se taie mărunt şi se pune la călit cu vreo 2, 3 linguri de ulei.
2. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt. Apoi se adaugă peste slănina prăjită.
3. Când ceapa a devenit sticloasă şi s-a călit, se adaugă chimenul, apoi boiaua şi piperul. Se amestecă bine şi se pune puţină apă pentru a nu se arde boiaua. Se adaugă sare.
4. Se adaugă carnea şi se amestecă. Dacă e nevoie se mai pune apă, pentru a trece de carne. Se lasă la fiert până carnea e aproape fiartă.
5. Atunci, se adaugă cartofii şi morcovii, curăţaţi şi tăiaţi în prealabil. Ei au nevoie cam de o jumătate de oră, ca să fie fierţi în ceaun.
6. Aproape de sfârşit se adaugă şi usturoiul şi pătrunjelul (frunze) tăiate mărunt.
Verdict: Cele mai bune mâncăruri sunt făcute la ceaun, iar cea mai bună mâncare făcută la ceaun este gulyas-ul.
Poftă bună!
Laura
Ce pofta mi-ai facut!!!
RăspundețiȘtergereTare aș gusta și eu dintr-un gulaș original! Și făcut așa la ceaun, e și mai bun!
RăspundețiȘtergereNu ma dadeam in vant dupa astfel de mancaruri, insa de cand a inceput Erik sa o gateasca, imi place tare mult.
Ștergere:) Chiar ieri am gatit asa ceva , dar nu afara si nici in ceaun (ca n-am unul asa voluminos) ... excelent , cu carne de porc de data aceasta , chiar daca cel de la mama lui e cu vita .
RăspundețiȘtergereMINUNAT !
Cred ca a fost tare bun :)
Ștergere