miercuri, 19 martie 2014

Gulyás unguresc la ceaun


Începe sezonul de gătit afară! Deşi "gulyas unguresc" e pleonasm, am ales totuşi să descriu astfel această mâncare. Nu pentru că oamenii nu ar ştii, în general, de unde este această mâncare, ci mai mult pentru sublinia această origine şi a le mulţumi maghiarilor că gătesc aşa de bine. Tot aşa şi ungurul meu, într-o zi cu soare, la cererea expresă a prietenilor, a pregătit un gulyas pe cinste, pentru a nu ştiu câta oară. Trebuie să recunosc că ni s-a cam "acrit" de gulyas, pentru că oriunde mergem toţi îi cer lui Erik să gătească gulyas, care (atenţie!) nu e tocăniţă de cartofi (cum se crede în Ardeal), ci un fel de supă de vită, dacă folosiţi carne de porc atunci e deja altceva.
Cantităţile de mai jos sunt pentru câţiva prieteni, acum depinde cât sunt de fomişti prietenii voştri; ai noştri (vreo 10) au mâncat 2 zile din gulyas.

Se prăjeşte slănina şi se adaugă ceapa

Ceapa se căleşte

Se adaugă condimente (chimen, boia, piper) şi apă

Se adaugă carnea, care se lasă la fiert pentru mai mult timp

Se adaugă cartofii şi morcovii

Se pune şi usturoi


























Ingrediente:
- 50 de g slănină
- 2, 3 linguri ulei
- 3, 4 cepe
- 1+1/2 kg carne de vită
- câţiva morcovi
- câţiva cartofi
- 3 linguri boia dulce 
- boia iute
- piper
- 1 lingură chimen
- pătrunjel

Paşii: 
1. Slănina se taie mărunt şi se pune la călit cu vreo 2, 3 linguri de ulei.
2. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt. Apoi se adaugă peste slănina prăjită.
3. Când ceapa a devenit sticloasă şi s-a călit, se adaugă chimenul, apoi boiaua şi piperul. Se amestecă bine şi se pune puţină apă pentru a nu se arde boiaua. Se adaugă sare.
4. Se adaugă carnea şi se amestecă. Dacă e nevoie se mai pune apă, pentru a trece de carne. Se lasă la fiert până carnea e aproape fiartă.
5. Atunci, se adaugă cartofii şi morcovii, curăţaţi şi tăiaţi în prealabil. Ei au nevoie cam de o jumătate de oră, ca să fie fierţi în ceaun.
6. Aproape de sfârşit se adaugă şi usturoiul şi pătrunjelul (frunze) tăiate mărunt.

Verdict: Cele mai bune mâncăruri sunt făcute la ceaun, iar cea mai bună mâncare făcută la ceaun este gulyas-ul.

Poftă bună!
Laura

5 comentarii:

  1. Tare aș gusta și eu dintr-un gulaș original! Și făcut așa la ceaun, e și mai bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma dadeam in vant dupa astfel de mancaruri, insa de cand a inceput Erik sa o gateasca, imi place tare mult.

      Ștergere
  2. :) Chiar ieri am gatit asa ceva , dar nu afara si nici in ceaun (ca n-am unul asa voluminos) ... excelent , cu carne de porc de data aceasta , chiar daca cel de la mama lui e cu vita .
    MINUNAT !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips