miercuri, 20 februarie 2013

Gomboţi cu prune din compot

Gomboţii cu prune sau Szilvas gomboc sunt un fel de mâncare tradiţional ungurească, de aceea pot spune că sunt destul de tradiţionali şi în Transilvania. Totuşi trebuie să fiu sinceră până la sfârşit şi să va spun că nu eu am gătit aceste găluşte cu prune, ci ungurul meu, care are o adevărată pasiune pentru reţetele laborioase.


Ca orice aluat unguresc care se respectă, conţine cartofi.


Şi pentru că e aproape sfârşitul iernii, de unde altundeva să am prune, decât din compot? Marele dezavantaj e că sunt prea moi, fiindcă compotul meu nu conţine chimicale. În schimb, avantajul e că sunt deja dulci şi nu mai este nevoie de extra zahăr.



Ingrediente:
- 1 kg de cartofi
- 3 ouă
- 500 g făină
- 250 g pesmet
- 2 linguri de ulei
- sare
-zahăr cu scorţişoară pentru servit

Paşii:
1. Pesmetul se prăjeşte puţin cu 2 linguri de ulei.
2. Se curăţă şi se pun cartofii la fiert. (eu i-am pus în coajă şi i-am sfărâmat mai greu)
3. După ce s-au fiert se fac piure şi se lasă la răcit. 
4. Se adaugă sarea, ouăle şi făina treptat şi se frământă un aluat.
5. Se întinde cu sucitorul o parte din aluat se taie în pătrăţele ca în figura de mai sus, se pune o prună (fără sâmbure!)  şi se închide ermetic, astfel încât să formeze o minge.
6. Între timp se pune apă la fiert într-o oală mare.
7. Se pun la fiert în apă mingile de aluat şi se ţin acolo până acestea se ridică la suprafaţă. Mai lăsaţi-le câteva minute până când sunt fierte, dar înainte de a se sparge. există şi riscul acesta dacă le lăsaţi prea mult la fiert. 
8. Gomboţii scoşi de la fiert se rostogolesc prin pesmet. Se servesc aşa sau cu zahăr şi scorţişoară pe deasupra.


Poftă bună!
Laura

2 comentarii:

  1. Cred ca sunt si mai aromati datorita prunelor din compot. Servesc si eu o portie ca mi-e tare pofta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, sunt foarte aromate, desi eu prefer varianta cu prune crude. Mai asteptam pana la toamana :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips