De obicei fac prajituri în două cazuri:
1. Sunt obsedată de un anume tip de prajitură (a se vedea brioşele).
2. Când am un anume ingredient în exces sau pe cale să expire.
Acum s-a întâmplat să am multe ouă şi nişte clementime care nu le mai vroia nimeni. Am găsit o rețetă de tartă cu nectarine şi am adaptat-o.
Făcând blatul, am avut şi o mică altecaţie cu un ou. L-am aşezat pe
blatul din bucătărie şi el, ca fraierul, a început să se rostogolească
şi s-a tot dus până a picat pe podea. Nu l-am mai putut resuscita.
Ăsta a încercat să fugă :)) |
Ingrediente:
Pentru blat:
- 250 g făină
- 50-70 g zahăr (eu am folosit şi alb şi brun, în cantităţi egale)
- 100 g ulei de cocos
- 20 g unt
- 1 păhărel de apă rece
- 1 păhărel de apă rece
- 1/2 lgț sare
- 1 ou întreg
Pentru umplutură:
- 200 ml sana
- 70 g unt topit și răcit
- 1/2 lgț sare
- 1 lg suc de lămâie proaspăt stors
- coaja de la o lămâie medie
- 2 ouă
- 100 g zahăr
- 1 lgț esență de vanilie
- 2 lg esență de floare de portocal
- 2 lg praf de tapioca (sau făină)
- 5-6 clementine
Paşii:
Pentru blat:
1. Se amestecă făina cu sarea și cu zahărul.
2. Se pune untul, uleiul de cocos (solid), apa și oul. Se amestecă bine până devine un aluat solid dar maleabil.
3. Se tapetează o tavă cu unt şi se asează aluatul în tavă.
4. Se dă la rece 30 de min, preferabil în congelator.
5. După ce scoatem blatul din frigider/congrlator îi înţepăm de câteva ori cu furculiţa şi îl dăm apoi la cuptor pentru 25 de min. Abia după ce e răcit complet se pune umplutura peste.
5. După ce scoatem blatul din frigider/congrlator îi înţepăm de câteva ori cu furculiţa şi îl dăm apoi la cuptor pentru 25 de min. Abia după ce e răcit complet se pune umplutura peste.
Pentru umplutură:
5. Se amestecă totate ingredientele cremei într-un blender şi se mixează.
6. Se aranjează clementinele peste blat, cât mai aspectuos posibil ;)
7. Se pune crema peste clementine şi se dă la cuptor 45 de min la 200C.
Observații:
Eu am pus 300 ml sana, 4 lg tapioca și încă o lg de făină. Am pus și 3 lg de suc de lămâie. A ieșit ceva mai multă cremă decât trebuia. Restul cremei l-am pus într-un vas de ceramică termorezistent şi l-am dat şi pe acesta la cuptor. Şi aşa m-am ales cu încă o porţie de cremă pe lângă tartă ;)Verdict:
Cremoasă şi acrişoară. Aşa cum îmi place mie. Şi domnului H, bineînţeles!
Poftă bună!
Liana
Foarte apetisant arata tarta asta! Vreau si eu o felie ;) cat despre ou...si eu am avut un incident in weekend, dar al meu s-a dus direct pe covor :))) Te pup
RăspundețiȘtergereMulţumesc, Paula! A fost tare bună! Nasolă chestia cu oul pe covor :(
ȘtergereTe pup
Buna idee.Tarte am tot facut dar cu clementine nu am incercat inca. E putin acrioara?
RăspundețiȘtergerete pupam
E într-adevăr puţin acrişoară dar asta şi pentru că eu am pus destul suc de lămâie (aprox un păhărel).
RăspundețiȘtergereVă pup fetelor