marți, 5 noiembrie 2013

Varză de Bruxelles la cuptor


























 De fiecare dată când gătesc ceva cu varză de Bruxelles, ungurul meu se ia cu mâinile de cap: iar vor avea de suferit colegii lui de serviciu. Ăsta e riscul meseriei dacă ai o prietenă pe care o chinuie talentele în bucătărie :D
Dar totuşi să ne întoarcem la varză. Dacă vă întrebaţi de ce e aşa mică, să ştiti că e nu "photoshopată", ci e varză din grădina mea. Nu am folosit niciun fel de îngrăsăminte, iar rezultatul nu e spectaculos, însă contează mai mult pentru mine faptul că aceste mici plante nu sunt nici modificate genetic şi nici îndopate cu chimicale, decât aspectul lor.
Şi pentru că luna aceasta noi găzduim provocarea "Dulce Românie", iniţiată de Mihaela, voi pune şi această reţetă printre reţetele voastre cu varză ;)



Varza de Bruxelles înainte de fierbere

Varza de Bruxelles după fierbere
























Adăugarea şuncii

Adăugarea sosului bechamel şi a caşcavalului
















Serviţi o porţie?





























Ingrediente:
- 1 kg varză de Bruxelles
- 100 g brânză/parmezan/caşcaval
- 3 lg pesmet
- 100 g şuncă
- sare 
Pentru sos bechamel:
- 50 g unt
- 3 linguri făină
- 500 ml lapte
- sare
- piper
- nucşoară

Paşi:
1. O tavă se unge cu puţin unt sau ulei şi se presară pesmet în ea, astel încât să fie acoprit cu pesmet tot fundul şi marginile ei. 
2. Varza de Bruxelles se firbe 5 minute, după care se aranjează într-o tavă. 
3. Pe deasupra se pune şunca felii. În funcţie de dimensiunile tăvii folosite, se pune un rând de varză şi unul de şuncă, sau mai mult rânduri  aşezate alternativ.
4. Se prepară sosul bechamel: se topeste untul, pe foc mic, într-o crăticioară (eu folosesc una de fontă), se adaugă făina şi se amesteca energic cu o lingură de lemn până se omogenizează conţinutul şi se prăjeşte puţin (cam 1 min), apoi adaugăm laptele treptat, folosinde-ne de data aceasta de tel şi amestecând cu insistenţă pentru a nu se forma cocoloaşe. Se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. Apoi jumătate din caşcavalul ras se amestecă în sosul bechamel.
5. Se toarnă sosul bechamel peste varză şi şuncă. Se presară caşcavalul rămas, pe deasupra.
6. Se dă la cuptorul preîncălzit până se rumeneşte bine pe deasupra.

Verdict: 
Deşi e "criminală", este una dintre preparatele mele preferate ce conţin varză de Bruxelles. Iar pentru crusta aceea de deasupra, merită să şi ucizi pe cineva :D

Poftă bună!
Laura

8 comentarii:

  1. arata bine, trebuie sa fie tare bun...place!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata tare bine, musai sa fac si eu cu varza pe care o am .
    O seara buna !

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am făcut o singură dată, dar nu mai repet experiența. Crudă mai degrabă aș mânca-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar ce s-a intamplat? Eu am facut de mai multe ori si mereu a fost buna.

      Ștergere
  4. Ca sa te incurajez, iti spun ca varzucile mele, tot din gradina, sint mai mici ca ale tale ::: Arata foarte bine si cred ca e si gustoasa !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips