miercuri, 13 martie 2013

Choux à la crème




Adoram prajiturile acestea în copilărie. Mama noastră făcea din când în când, dar le zicea eclere. Ele sunt cam acelaşi lucru dar mai lunguieţe, sau cel puţin asta am înţeles eu. Pentru eclere ai nevoie de instrumente mai speciale, pe când aceste choux a la creme sau profiterol, cum i se mai zice, le-am făcut cu ajutorul unei banale linguri de supă.

Nu e nevoie de prea multe ingrediente şi se fac foarte uşor. Înainte de a începe operaţiunea profiterol, m-am uitat la cîteva filmuleţe despre cum se face exact profiterolul, pentru că mi se părea că sigur fac ei ceva deosebit de există gaura aceea la mijloc şi că nu se poate doar din ouă, apă, ulei şi făină să rezulte aşa ceva, fără drojdie. Ei bine, se poate! 
Am pus aluatul cu lingura pe foaia de copt, iar când le-am scos din cuptor am observat uluită cum toate aveau acea gaură în mijloc.





Apoi nu am făcut nimic spectaculos, ci doar două bundinci, urmând întocmai instrucţiunile de pe plic :P





Ingrediente:
- 1 cană de ulei
- 2 căni de apă
- 2 căni de făină
- 4 ouă
- sare
- 2 bundinci de vanilie

Paşii:
1. Se pun apa şi uleiul într-un vas, pe foc. Se încălzeşte cuptorul.
2. Când fierbe apa, se ia de pe foc şi se adaugă făina amestecând în continuu. Va deveni din ce in ce mai greu de amestecat (eu am folosit mixerul).
3. Se lasă puţin la răcit şi se pun ouăle unul câte unul. Dacă le puneţi prea repede riscaţi să coaceţi ouăle în aluat.
4. Cu ajutorul unei linguri sau al unui posh se pun bucăţi din aluat într-o tavă cu hârtie de copt. Lăsaţi distanţă între ele cam 5 cm!
5. Se coc la foc mediu aproximativ 15 minute. Trebuie urmărite! Dacă vreţi să aveţi şi interiorul tare, atunci după 10 minute scoateţi-le din cuptor şi faceţi, cu un beţigaş, o gaură în lateralul fiecăruia, după care mai lăsaţi-le în cuptor pentru 5 minute, la foc mic.
6. Se prepară budincile după instrucţiunile de pe pachet. După ce s-au răcit choux-urile, se pune budincă în ele, fie cu ajutorul unei linuriţe, fie cu ajutorul unui posh.
7. Pe deasupra se poate pune ciocolată.


Poftă bună!
Laura

13 comentarii:

  1. si ouale cand se adauga?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare că am uitat de ouă :))
      Imi cer scuze. Le+am adaugat acum in reteta.
      Dar n-am uitat atunci cand am gatit profiterolul, altfel nu mi-ar fi iesit asa :P

      Ștergere
  2. Ce pofta de choux mi s-a facut !
    Tare fain blogul tau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru aprecieri, Mimi! Defapt suntem 2 surori care scriem pe blogul asta :)

      Ștergere
  3. Foarte folositoare reteta,,,ms mult :*:X
    Ptr.o zi in care ai chef de ''ceva dulce'' !!! foarte buna descrierea si unsor...,,Bw sunteti bune!!! ........(Anca).

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar acum le-am terminat ( si ornat!) ,,,, pt ca sunt incepatoare(16 ani ) cred ca mi-au iesit destul de bune......,.PS: in aluat nu trebuia si zahar si apoi cand le scoti din cuptor sa le siropezi cu apa si zahar ???? oricum ms mult !!!
    (Anca)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au iesit :) Cel mai greu e sa iti reuseasca choux-urile.
      Nu, eu nu am pus zahar in aluat pentru ca nu-mi plac foarte dulci, si in plus, le poti umple si cu ceva sarat.
      Nu le-am insiropat deloc. Dupa de pui crema sau budinca inauntru choux-urile se mai inmoaie.

      Ștergere
  5. aha...,,,mie de obicei mai dulce imi plac,,,,ms mult:)

    RăspundețiȘtergere
  6. cred ca cum le-as scoate din cuptor si s-ar raci ar disparea ca prin minune la cat de pufoase si apetisante arata,, cred ca au gust demential de savuros si dulce :D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips