Azi avem un musafir pe blog care a venit cu o reţetă deosebită. Această postare este un guest post din partea unei bune prietene, care acum locuieşte in Australia şi care mi-a spus de o reţetă foarte gustoasă de supă de fructe. Am rugat-o să ne zică secretul şi să ne descrie reţeta. Postarea îi aparţine în totalitate. Mulţumim mult, Oana!
Prima dată când
am auzit că există şi supă de fructe, în special la vecinii noştrii maghiari, m-am îndoit că aş vrea vreodată să gust aşa ceva – îmi imaginam, ca si multi
altii, gustul ei ca şi un amestec de dulce, sărat şi uleios.
Experimentând
cu fel şi fel de reţete, am ajuns să mă lovesc din nou de ideea degustării unei
supe de fructe aşa că m-am hotărât să o făuresc după gustul meu, jucându-mă cu
ingredientele sugerate de mai multe reţete. Finalitatea – s-a halit pe
ghiftuite în aceeaşi zi :)
Ingrediente:
- 500 g
fructe (eu am folosit prune, ideea e că în general puteţi folosi orice fel de
fructe, sau combinaţii de fructe,
daţi frâu imaginaţiei şi ajustaţi ingredientele supei în funcţie de fructele
folosite)
- 1.25 l apă
- 80 – 100 g
zahăr brun
- 200 ml
smântână
- 1 gălbenuş
de ou
- 30 g făina
de orez
- 10 g unt
- 1 lţă
esenţă de vanilie
- 1-2 lţe
scorţişoară
- 1/2 lţă
nucşoară
-1/4 lţă
cuişoare măcinate
- 1 vârf cuţit
sare
Paşi:
1. Fructele
(în cazul acesta prunele) sunt tăiate cubuleţe.
2. Se pune
la fiert apa împreună cu zahărul, sarea şi domnişoarele surori (scorţişoara,
nucşoara, cuişoarele).
3. Se
pregăteşte în prealabil un amestec între smântână, gălbenuşul de ou, făina de
orez şi esenţa de vanilie.
4. Când
fierbe apa, se adaugă fructele şi se lasă pe foc mic aproximativ 2-3 minute
(depinde de fructe).
5. Între
timp, se pune puţină zeamă în amestecul de smântână (pentru a evita şocul
termic şi formarea de bulgăraşe), iar mai apoi acest amestec se adaugă împreună
cu untul în supă, după cele 2-3 minute în care s-au înmuiat puţin fructele.
6. Se
amestecă bine şi se mai lasă pe foc până supa ajunge iar la punctul de fierbere,
apoi se ia de pe foc şi se acoperă să se îmbine aromele.
Observaţie:
Se poate
servi atât caldă cât şi rece.
Verdict:
Se aseamănă
la gust cu un compot săţios, uşor dulce-acrişor.
Poftă bună!
Oana
se facea si la noi, in post, insa se foloseau prune uscate, corobete (mere si pere uscate) si nu se adauga nimic inafara de apa! era delicioasa, macata cu mamaliga.
RăspundețiȘtergereInteresant! Trebuie încercată şi varianta cu corobeţe.
Ștergeream auzit si eu de supa asta, dar pot sa spun ca n-am incercat-o, oare sdunt putin reticenta? Nu stiu, desi n-ar trebui pentru ca multa lume o lauda :)
RăspundețiȘtergereNici eu n-am incercat-o. Dar am mare incredere in gusturile Oanei :)
ȘtergereFace si mama mea supa de mere (chiar imi e pofta de ea), sau de prune, sau de visine. Sunt foarte bune, parca vara mai ales - racoroase si usoare.
RăspundețiȘtergereAvand in vedere ca Oana e in Australia acum, si ea a facut-o tot ca racoritoare, mai ales la ce temperaturi au fost pe acolo vara aceasta.
Ștergere