vineri, 11 octombrie 2013

Gomboţi cu prune

Noi iubim gomboţii cu prune şi pot spune că deşi în Ardeal se mănâncă astfel de gomboţi, nu ştiam cum se fac până nu a ajuns ungurul meu în Cluj, să-i pregătească. 
Se fac foarte simplu şi sunt foarte buni pentru orice ocazie. Eu, de exemplu, mi-am întâmpinat cu gomboţi viitoarea colegă de cameră, o franţuzoaică, când stăteam în cămin în Salzburg. A fost aşa de impresionată, sau cel puţin aşa mi-a dat de înţeles, că nu mai văzuse/gustase aşa ceva, că evident am rămas prietene. 
Am mai pregătit reţeta aceasta în iarnă, dar atunci nu aveam prune proapspete, doar prune moi din compot. Acum în plin sezon, am fost nevoită să o refac cu prune adevărate aşa cum îi stă bine unui gomboţ. O astfel de reţetă nu poate rămâne acasă, ci trebuie trimisă "musai" la concursul "descopar retetele delicioase ale tuturor mamelor cu noul Philips Multicooker pe Gustos.ro"  organizat de Philips si Gustos.ro!



Din cantităţile pe care vi le dau eu ies mulţi gomboţi, însă am uitat şi am vrut să fac şi mai mulţi, aşa că am pus cantităţile duble. Am stat toată seara să fierb la gomboţi şi tot nu am terminat, a trebuit să continui a doua zi...
 







Ingrediente:
- 1 kg de cartofi
- 3 ouă
- 500 g făină
- 250 g pesmet
- 2 linguri de ulei
- sare
-zahăr cu scorţişoară pentru servit
- prune (nu le-am numărat; am cumpărat 1 kg şi au mai rămas)
- câteva linguri de zahăr 
- 1 lingură de scorţişoară măcinată

Paşii:
1. Pesmetul se prăjeşte puţin cu 2 linguri de ulei.
2. Se curăţă şi se pun cartofii la fiert. (eu i-am pus în coajă şi i-am sfărâmat mai greu)
3. După ce s-au fiert se fac piure şi se lasă la răcit. 
4. Se adaugă sarea, ouăle şi făina treptat şi se frământă un aluat.
5. Se întinde cu sucitorul o parte din aluat se taie în pătrăţele ca în figura de mai sus, se pune o prună (fără sâmbure!), zahăr cu scorţişoară şi se închide ermetic, astfel încât să formeze o minge.
6. Între timp se pune apă la fiert într-o oală mare.
7. Se pun la fiert în apă mingile de aluat şi se ţin acolo până acestea se ridică la suprafaţă. Mai lăsaţi-le câteva minute până când sunt fierte, dar înainte de a se sparge. există şi riscul acesta dacă le lăsaţi prea mult la fiert. 
8. Gomboţii scoşi de la fiert se rostogolesc prin pesmet. Se servesc aşa sau cu zahăr şi scorţişoară pe deasupra. 

Verdict: Dacă nu-i lăsaţi să fiarbă destul sunt clic. Îi mâncăm şi aşa oricum, dar mai bine să fie pufoşi.


Poftă bună!
Laura

12 comentarii:

  1. ce prezentare frumoasa! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. buna! sunt adnia de pe Adnia's blog si voiam sa va anunt ca blogul meu se numeste acum Retetele mele dragi!, iar noua lui adresa este aceasta: http://retetelemeledragi.blogspot.ro! daca ma aflam deja in blogrollurile voastre, va rog din suflet sa operati schimbarea casutei mele, in asa fel incat aceasta sa poata fi gasita si de acum inainte! mii de multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmmmmm , un deliciu !!!!
    Bafta la concurs !! ;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips