joi, 21 martie 2013

Prăjitură cu nucă şi cacao


Când am terminat de gătit prăjitura aceasta am crezut că va fi un mare eşec, dar a doua zi şi în zilele următoare a devenit din ce în ce mai moale şi mai bună. Asta este prăjitura mea cu cacao şi nucă, reţeta cu care particip luna aceasta la Provocarea "Dulce Românie", găzduită de  Paula de la EnjoyDessert. 
Dar să vă povestesc ce s-a întâmplat. Prima dată ne-am apucat de curăţat nucă amândoi (eu şi ungurul meu drag).


Apoi am măcinat-o şi am amestecat-o cu făina, cacao şi praful de copt. Am bătut albuşurile cu zahărul şi le-am adăugat compoziţiei. A ieşit o chestie ... puţină (deşi conţinea 8 albuşuri) şi foarte moale. Deja începeam să-mi fac griji, dar nu prea mult. Am împărţit-o în două părţi egale şi le-am băgat ambele la cuptor, pe fundul unei tăvi. Am scos din cuptor două foi tare subţiri, puţin prăjite şi foarte tari! Atunci am început să mă îngrijorez cu adevărat, dar tot nu am disperat şi am perseverat. 

Ulterior, am început să fac crema. Am amestecat toate ingredientele ca în paşii de mai jos şi a rezultat o cremă foarte subţire, cu o textură de glazură şi foarte puţină, din nou! Aici îmi era deja clar, ratasem reţeta. 
Când a venit ungurul meu acasă, i-am spus ce dezastru am făcut şi că eram evident supărată. El a gustat atunci din ea şi a zis că nu e chiar rea, apoi a început să taie toate colţurile (până le-a mâncat pe toate) şi a zis că defapt e tare bună. Asta în condiţiile în care foile erau tari, iar crema curgea. A doua zi a fost cu totul altceva: foile se înmuiaseră, iar gustul cremei se împletea perfect cu cel al foilor. Fericire mare!

Si asta a fost povestea unei prăjituri pe care iniţial am vrut să o arunc la gunoi.


Ingrediente:
Pentru foi:
- 8 albuşuri
- 400 g nucă măcinată
- 100 g zahăr
- 3 lng cacao
- 4 lng făină
- 1 plic praf de copt

Pentru cremă:
- 50 g ciocolată
- 8 gălbenuşuri
- 1 ou întreg
- 200 g unt
- 3 lng cacao
- 150 g zahăr
- 4 lng lapte

Paşii:
1. Se bat albuşurile spumă. Se adaugă zahărul, până ce spuma se întăreşte.
2.Făina, nuca măcinată, cacao şi praful de copt se amestecă.
3. Se amestecă albuşurile cu amestecul de mai sus.
4. Se împarte compoziţia în trei foi, şi se dă la cuptor pentru aproximativ 15 minute.
5. Se pun gălbenuşurile, oul întreg (eu am uitat de acesta), zahărul, cacao şi laptele într-o crăticioară, pe foc la bain-marie pentru câteva minute (cam 10) şi se amestecă încontinuu cu telul, până se îngroaşă crema puţin.
6. Se pune ciocolata cubuleţe şi se amestecă. Apoi se ia de pe foc şi se lasă câteva minute să se răcească, dar nu foarte tare, apoi se pune untul şi se înglobează în cremă. 
7. Se dă la rece crema (aici n-am mai avut răbdare şi am pus-o direct pe foaie)
8. Se întinde foaie-cremă-foaie-cremă deasupra.

Pont: 
Dacă vi se pare că este prea moale crema, o puteţi da la frigider 2 ore şi abia apoi o mixati.

Verdict:
Mult mai bună a doua sau a treia zi...dacă rezistă atât.


Poftă bună!
Laura

6 comentarii:

  1. Dar cat de bine arata!!! Si eu am uneori tendinta de a arunca la gunoi ceva ce eu consider esec dar de fapt se numeste nerabdare :)) Ai facut foarte bine, arata super si cred ca e mega delicioasa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Paula! Nerabdare am din plin :P Ma bucur ca-ti place reteta pentru ca am facut-o expré pentru provocarea tinuta de tine :)

      Ștergere
  2. hmmmmm......mie pofta de prajitura deja.....foarte bine arata.....am sa o fac si eu.....multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca-ti place! Dar sa nu uiti sa o lasi o zi, doua...

      Ștergere
  3. Am tot auzit de o prajitura cu blat de albusuri si nuci, s-ar putea sa fie asta ... Si multumita ei am aflat si eu de tema si gazda provocarii, ca nu stiu cum de mi-a scapat ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai este inca timp sa prepari si tu o prajitura cu nuca si cacao, pentru ca 8 Martie a trecut :P

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips